top of page
_JRR2235.jpg

Confraria de Jesús Crucificat - Manaies de Girona

Església de Sant Lluc

Data de fundació:

1947

L'any 1944 es va constituir la secció de vestes.

Vesta

Vesta de color gris

Capa color granate

Cinturó i punys de vellut color negre

Caputxa del mateix color de la vesta

Pas

Pas de l‘Ecce Homo: Pilat, governador romà de Judea, tot i sabent que Jesús era innocent, els l’entrega perquè el
crucifiquin.

Pas de la Caiguda de Jesús: Jesús, portat pels soldats romans al Calvari, cau a terra extenuat pel dolor de la flagel·lació i el pes de la creu.

Advocació / Gremi

Gremi de ...

Per saber-ne +

Història de la Confraria

Es caracteritza per ser una entitat pròpia i singular formada pels manaies i per una secció de vestes. Els primers manaies a Girona no apareixen fins l'any 1751 i es veuen per primera vegada el dijous sant a l'església del Carme, on en nombre de quatre acompanyaven el misteri del sant sepulcre. Els Manaies a Girona tenen dues grans etapes històriques ben diferenciades la primera va des de la seva fundació fins la segona república i la segona comença l'any 1940 fins els nostres dies.L'any 1942 el manípul era reconegut oficialment com Pia Unió. Va ser important per la Pia Unió perquè es va constituir la secció de vestes i el 1947 passava a ser la confraria de Jesús Crucificat, formant part de la Junta de Confraries de la Setmana Santa de Girona.

La Confraria de Jesús Crucificat està formada per la secció de vestes i dos passos "LA CAIGUDA" i l’"ECCE HOMO". En el pas de l’Ecce Homo, es representa a Pilat, governador romà de Judea, fent entrega de Jesús al poble  perquè el crucifiquin. En el pas de La Caiguda, Jesús, portat pels soldats romans al Calvari, cau a terra extenuat pel dolor de la flagel·lació i el pes de la creu.

La seva seu està situada a l'església de Sant Lluc de Girona, on es troba en exposició permanent tot el vestuari del manipul i els passos de la confraria.

El manípul de manaies està integrat per: Signe cavaller, quatre èquites amb llança i la Decuria de potentiors. Pel que fa a la Banda tenim el Mestre banda, vuit timbalers, quatre bombos, vuit pifres. Així com el centurió a cavall seguit de Trompeter d'ordres i el Signe de comandament. Segueixen el manípul amb les tres optiades de les que la primera optíada la forma un optió, un Signe, un manaia Infant i un conjunt de vint manaies. La Bandera i escolta així com un Infant manaia i quatre portes. Segueixen la segona i la tercea optíada que es composen com la primera optiada. Tanca el conjunt amb uns equites: Optió i quatre equites amb llança.

El Pas

Pas de l'Ecce-Homo: Construït el 1959 per l'artista Domènec Fita.

Pas de la Caiguda de Jesus: Fabricat al taller Sacrest d'Olot el 1944.

Segueix-nos a les xarxes

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
24032016-Preperació passos (1083).JPG
bottom of page