Confraria de Sant Honorat
Catedral de Santa Maria
Data de fundació:
Erigida de forma canònica el 13 de juny de 1946, a la capella de Sant Pere de la Catedral, i aprovats els estatuts el 27 d'abril de 1947.
Vesta
Vesta de color negre
Capa color granate
Cinturó i punys de vellut negre
Caputxa del mateix color de la vesta.
Pas
Pas de la Institució de l‘Eucaristia.A l’últim sopar Jesús deixa el sagrament de l’Eucaristia als dotze apòstols representats aquí per sant Pere i sant Joan.
Advocació / Gremi
Gremi de flequers
Per saber-ne +
Història de la Confraria
Sant Honorat, que visqué durant el segle XV, va ser el tercer bisbe d'Amiens i segons explica el biògraf del segle XI o XIl, mentre celebrava l'Eucaristia, va veure com la mà del Senyor li oferia, per damunt del calze, un pa, com si fos el mateix Jesucrist qui el consagrava. Aquest és el motiu pel qual es relaciona sant Honorat amb l’Eucaristia i per això és l’escollit com a patró dels forners. Els inicis de la Confraria es remunten a 1945, moment en que el Gremi provincial de flequers i els sindicats provincials de cereals i alimentació, prenen l’iniciativa de crear una confraria per tal de col.laborar en les activitats de la Setmana Santa de Girona. La confraria va ser erigida canònicament a la catedral el 13 de juny de 1946 i sortí per primera vegada la Setmana Santa de l’any 1947. Ha tingut fins avui la seva seu a l’antiga capella de Sant Pau de la catedral gironina. En aquesta capella presideix l’altar la imatge en talla de fusta de sant Honorat, investit amb els atributs de bisbe, obra de l’escultor i dibuixant Joan Carrera Dellunder. Mes amunt de la imatge s'alça un vitrall del 1946, que és compartit per la figura de sant Honorat i la de sant Martí. Aquí el sant apareix amb una pala de forner i tres pans, registre iconogràfic que mes sovint l’acompanya. Sobre l’altar hi ha sis canelobres confeccionats per l’artesà del metall Narcís Carmaniu, encarregats amb motiu de la festivitat de Sant Honorat l’any 1948, juntament amb dues làmpades amb motius ornamentals que fan referència al procés d'elaboració del pa i una creu de plata amb esmalts que actualment no es troben a la capella. Cal fer esment, en parlar d'aquesta capella, del monument funerari de Bernat de Pau que es troba en una de les parets laterals, obra gòtica del segle XV i una de les millors peces de la nostra catedral. El pas de la institució de l’Eucaristia representa un fragment de l’últim sopar de Crist. En ell domina l’element piramidal. La base de la piràmide la formen les figures de sant Joan a la dreta de Crist, i a l’esquerra Sant Pere en representació dels dotze apòstols. Aquestes imatges estan representades dins de la tradició iconogràfica habitual: sant Joan, home jove de cabell llarg, i sant Pere, persona de mes edat amb cabell i barba rinxoIats. La cúspide de la piràmide esta formada pel cap de Crist, un Crist barbat, de rostre de tipus siríac. Aquest conjunt va ser també encarregat a l’artista gironí Joan Carrera (1889-1952), persona d'esperit profundament religiós.
El Pas
Obra de l'escultor gironí Joan Carrera Dellunder.